Jack Sock egy győzelemre a világbajnoki elődöntőtől

shadow

Amikor két héttel ezelőtt Jack Sock és John Isner megérkezett Párizsba, elég hangosan röhögtek volna, ha valaki azt mondja nekik, hogy mindkettejüknek lesz esélye kijutni a világbajnokságra, így komoly veszélybe kerül az erre a hétre közösen lefoglalt menő legénybúcsú a legendás augustai golfpályán. (John Isner december elején veszi feleségül menyasszonyát, ezért szervezték a fiúk a golfos lazulást.)

Jack Sock hangosabban röhögött volna, hiszen 24. helyen állt a világbajnoki pontversenyben, eszébe sem jutott, hogy akár minimális esélye lehet bekerülni a világ legjobb nyolc játékosa közé. Isnernek egy hangyányit azért több köze lett a világbajnoki mezőnyhöz, ahogy szépen lassan alakult a hét, így Sock fejében talán megfordulhatott, hogy esetleg John haverja nélkül fog golfozni az augustai golfpályán ezen a héten.

Michala Burns egy romantikus egyhetes párizsi kiruccanásra készült két héttel ezelőtt, ami történetesen első közös tengerentúli utazásuknak ígérkezett párjával, Jack Sockkal.

Michala akkor még nem tudta, hogy nem csak Párizs látványosságai okoznak boldogságot számára azon a héten, hanem egyenesen a későbbi párizsi bajnokkal érkezik erre az útra. És hogy vasárnap, a döntő után nem az lesz a legnagyobb problémája, hogy azt a sűrű bokorra emlékeztető trófeát hogyan csomagolja be valamelyik bőröndbe, anélkül, hogy a túlsúlyért fizetni kellene.

Hanem hogy ez nem csak egy egyhetes párizsi kiruccanás lesz, mert párjával, valamint Roger Federerrel, Rafael Nadallal és még öt másik kiváló teniszezővel együtt irány London, hiszen Jack Sock kijut a világbajnokságra.

Jack Sock és párja, Michala Burns

Ha valaki két héttel ezelőtt azt mondja Jack Socknak, hogy ki kell hagynia John haverja golfos legénybúcsúját, mert megnyeri a párizsi mestertornát, kvalifikálja magát a világbajnokságra, élete első vb-meccsén két szoros játszmában kap ki a hatszoros világbajnok Roger Federertől, majd szetthátrányból fordít Marin Cilic ellen, és úgy fekszik le november 14-én, hogy van esélye világbajnoki elődöntőbe jutni…hát ismerve őt, nagyon hangosan röhögött volna.

Jack Sock ma korán kelt, egész pontosan hajnali 4-kor, hiszen tűzriadó volt a szállodában, ahol lakik, de ez sem akadályozta meg abban, hogy életben tartsa továbbjutási esélyeit.

Marin Cilic idegesen kezdte második csoportmeccsét. Ne is csodálkozzunk ezen, hiszen kikapott Alexander Zverevtől, eddig mindössze egyetlen világbajnoki mérkőzést tudott megnyerni három londoni látogatása során, és tudta jól, hogy Jack Sock után a legrágósabb falat, Roger Federer következik majd.

Ráadásul papíron legkönnyebbnek ígérkező ellenfelét, Jack Sockot sem tudta még sohasem legyőzni, kettőből kétszer kikapott tőle.

Marin Cilicen látszott, hogy nagyon akar nyerni, nagy kő szakadhatott is le a válláról, amikor az első szettben 5-5-nél bréklabdát hárított, majd 6-5-nél megcsinálta a második szettlabdáját fogadóként. A nagy akarás azonban görcsössé tette, a második szettben pedig már azt a Jack Sockot láthattuk, aki Párizsban is akkor élt igazán, amikor nem volt veszítenivalója. Amikor hátrányban volt.

A döntő szett ki-ki pillanat lett a világbajnokságon, hiszen mindketten tudták, aki azt megnyeri, még elődöntőbe juthat. Ennek rendje és módja szerint tie-breakben dőlt el, hiszen hiába vezetett Cilic 3-0-ra is a szettben, Sock visszajött és kétszer is megoldotta a meccsben maradást sokszor zseniális tenyereseinek köszönhetően. (A mérkőzés után a SkySports stúdiójában elmondta, hogy körülbelül 5-6 különböző ütőfogást tud alkalmazni a tenyeresre, amit az évek során sajátított el, hogy az egyre gyorsabban mozgó alapvonal teniszezők ellen legyen meglepő fegyvere.) Cilic a rövidítésben is 4-2-re vezetett, ám Sock egy egészen briliáns labdamenet után visszazárkózott és onnan meg sem állt a győzelemig.

"Az edzőm kiskoromban Showtime-nak becézett, mert annyira szerettem nagy stadionokban, sok ember előtt játszani. Időbe telt, mire a legnagyobb stadionokig is eljutottam, de az érzés azóta is ugyanolyan. Ezek a pillanatok éltetnek, és talán a gyerekkori Showtime-énem az, ami miatt most is jól érzem magam az ilyen helyzetekben. Egyszerűen nem félek a győzelemtől."

Jack Sock két hete még egy lazulós golfos legénybúcsúra készült. Annál azonban sokkal nagyobb teniszező. Hogy világbajnoki elődöntős teniszező-e, az még a ma este és az utolsó forduló kérdése.

Ui.: Eddig még nem volt rossz meccs ezen a világbajnokságon.

Ui. 2: Roger Federer biztosan elődöntős, ha megveri este Alexander Zverevet. Ez esetben Zverev és Sock egymás között rendezheti le a második továbbjutó kérdését csütörtökön.