Legyen két nyert szett a GS-eken a férfiaknál is?

shadow

Billie Jean King szerint a nőkhöz hasonlóan a férfiaknak is két nyert szettre kellene vívni a Grand Slam-mérkőzéseiket, ugyanúgy, ahogy a többi meccsüket a Tour-on.

A 12-szeres major-győztes, aki egész élete során küzdött az egyenlő jogokért és pénzdíjakért, úgy véli, a férfiak GS-meccsei időnként túl hosszúra nyúlnak. Szerinte sok a három nyert játszma, elég lenne kettő, hasonlóan a többi ATP- és WTA-tornához.

"Én személy szerint úgy gondolom, hogy a férfiaknak nem kellene ötszetteseket játszaniuk. Túl sokat kivesz belőlük. Ezt láthattuk néhány éve az Ausztrál Open döntőjében is. A finálé hat óráig tartott, és a felek alig tudtak lejönni a pályáról. Mínusz egy év a pályafutásukból."

Régen a nők is játszottak három nyert szettre menő meccseket, igaz, elég ritkán.

"Sokan azt mondják, hogy nem lennénk hajlandóak három nyert játszmára játszani. Dehogyisnem. Minden női játékos hajlandó lenne, de mindenki azt mondta, nem mennyiség kell, hanem minőség. Egyébként a szórakoztató iparban sem annak alapján fizetik a zenészeket, hogy mennyi ideig játszanak."

Egyes vélemények szerint a hosszú meccsek, és a zsúfolt versenynaptár az oka a sok sérülésnek a férfiaknál. Andy Murray, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Stan Wawrinka az elmúlt egy év során mind huzamosabb ideig voltak sérültek, vagy épp most is azok.

Rövidebb szezonnal a sérülések ellen? | Hosszabbítás

Vissza-visszatérő jelenség, hogy ősszel, a mezőgazdasági betakarítási munkálatokkal nagyjából egy időben, javaslatok érkeznek a teniszszezon megkurtítására. Az ötlettel általában az aktuálisan sérült játékosok állnak elő. Az idén sem volt ez másként. A szószóló ezúttal az a Milos Raonic, aki egy csuklóműtét és hét hét kihagyás után tért vissza az eheti tokiói tornán.

Sokan gondolják, hogy valamiféle változásra van szükség. Egyesek, mint például Milos Raonicrövidebb szezonban gondolkodnak. De ott van Rafael Nadal is, aki kifakadt nemrég az ATP-re; ő a szezon hossza mellett a kemény pályás versenyek túlsúlyát is kifogásolta. (Annak ellenére, hogy harmincon túl ő a naptára összeállításával már viszonylag szabadon rendelkezhet.)

Peter Bodo, szakíró is felvetett már néhány változtatási javaslatot. Ő valamennyi  GS-en, nem csak a US Openen, tie-breaket javasol a döntő szettek végére, sőt a két nyert játszmára folyó versenyeken, legalább a fináléig vezető úton, 1-1 után rövidítéssel döntene a továbbjutó személyéről. Szívesen felgyorsítaná a pályákat vagy a labdákat, esetleg mindkettőt. Kinghez hasonlóan ő sem híve az öt órás, végeláthatatlan alapvonalcsatáknak. A sérülések szempontjából szerinte is inkább a meccsek hossza a gond, semmint a szezoné.

Az mindenképpen jó dolog, hogy folyik egyfajta vita a kérdésben, hogy egyre többen elmondják, szerintük mi lenne a megoldás.

Az is lehet persze, hogy minden úgy van jól, ahogy van. Sérülések mindig voltak és lesznek. Harmincon túl pedig lehet, hogy be kéne látni, hogy nem lehet már úgy tolni, mint húsz-huszonöt évesen, és sokkal inkább személyre kéne szabni a versenynaptárakat.

 

részben via és via