Legyőzni azt, aki miatt elkezdted

shadow

Létezik annál nagyobb dolog, mint amikor az ember legyőzi a példaképét? Van annál nagyobb elismerés saját magad számára, mint az, hogy felül tudtad múlni, legalább egy meccs erejéig azt az embert, aki miatt elkezdted ezt az egészet?

Aligha.

Ráadásul mindezt úgy, hogy a példaképed, ha nem is ereje teljében van, de alig marad el attól.

Persze nem mindegy, milyen torna, milyen fázisában sikerül ezt véghezvinned, de a tett, ha képes vagy rá, mindenképpen a legnagyobb eredmények egyike, az álmok netovábbja lehet a számodra. És egy ilyen győzelemnek, akár beláthatatlan következményei is lehetnek a karrieredre nézve.

A létező legpozitívabb értelemben.

Emlékezhetünk, a teljesség igénye nélkül, például arra, amikor Roger Federer 2001-ben legyőzte Pete Samprast Wimbledonban, a legjobb 16 között. A győzelemnek nem lett azonnali nagy trófea az eredménye, de a svájci saját bevallása szerint is, nagyot lökött a pályafutásán az, hogy azon a meccsen felülmúlta a példaképét.

Vagy, hogy megfordítsuk a dolgokat, ott volt Juan Martín del Potro, aki életében először a 2009-es US Open fináléjában győzte le fiatalkori idolját, Federert. Ez a siker valószínűleg az ő karrierjét is alaposan megdobta volna, ha nem szól közbe egy olyan sérüléshullám, ami szinte példátlan a sportág történetében.

A 19 esztendős Osaka Naomi valami hasonlót vitt véghez szerdán, a hongkongi tenisztorna második fordulójában. A japán lány, saját bevallása szerint a Williams testvérek hatására kezdett el teniszezni. 1997. október 16-án született, alig egy hónappal az után, hogy Venus lejátszotta első US Open-fináléját.

Idén Wimbledonban teniszeztek először egymás ellen. Akkor, két szoros szettben az amerikai győzött.

"Hihetetlen dolog volt ez a számomra, ugyanis, ha nincs Venus és Serena, szerintem el sem kezdtem volna teniszezni" - mondta akkor Osaka.

Ezúttal a világranglista 64. helyén álló japán lány bizonyult jobbnak, és 7:5, 6:2 arányban legyőzte egyik példaképét. Ráadásul úgy, hogy az első szettben break-hátrányból kellett visszajönnie.

"Ma megvalósítottam az egyik álmomat" - írta a meccs után a Twitteren.

A US Openen aratott már egy fontos győzelmet. Akkor a címvédő Angelique Kerbert sikerült legyőznie. Az sem volt akármi, de a Venus elleni siker még ennél is többet jelenthet neki.

Akár egy jövőbeni nagy pályafutás sorsfordító győzelmét is.