Lehet-e Muguruza a női mezőny Garros-specialistája?

shadow

"Nem olyan régen veszítettem ellene, így megpróbáltam ma kicsit másképp játszani. De a jó értelemben másként" - mondta szerdai, Anett Kontaveit ellen aratott háromjátszmás győzelme után a Roland Garros női versenyének címvédője, a spanyol Garbine Muguruza.

A második mondatot valószínűleg azért érezte fontosnak hozzátenni, mert esetében a más az elmúlt egy évben nem mindig jelentett jobbat is. A tavaly RG megnyerése után 13-13-as mérleget produkált 2016-ban, és 12 hónap alatt mindössze egyetlen elődöntője volt, az is most, másfél hete, Rómában.

Vajon ez az, ami kellett neki? Egy római löket? Ha megnézzük a tavalyi évét, akkor is azt látjuk, hogy elődöntős volt Olaszországban, aztán megnyerte a Garrost. Lehet-e Muguruza az első Garros-specialista?

A torna előtt arról beszélt, mennyire imádja a várost, milyen boldog, hogy visszatérhetett. Persze ezt gyakorlatilag mindenki elmondja nemcsak Párizsról, hanem minden városról, ahol pályára lép. Esetében azonban úgy tűnik, tényleg van valamiféle különleges kapcsolat közte és a francia főváros között, hiszen 2014-ben itt iratkozott fel a tenisztérképre azzal, hogy legyőzte Serena Williamset, ráadásul az elmúlt három évben mindig eljutott legalább a negyeddöntőig, ezáltal 18-3-as mérleggel áll.

Amikor a Kontaveit elleni mérkőzés első szettjében 1-4-re állt, és ellenfele majdnem brékelte őt, nem sokan raktak volna pénzt arra, hogy visszajön akár csak a meccsbe is, nem hogy a játszmába. Kontaveit dinamikusan, jól játszott, idén már legyőzte Angelique Kerbert is. Ezt követően azonban a spanyol - aki nagy hátrányban hajlamos odadobni egy-egy játszmát - magához tért, mintha hirtelen rájött volna, hogy most a Chatrier-n van.

Visszajött a játszmába, ás ugyan elvesztette, majd brékhátrányba került a másodikban is, ismét talpra állt, és onnantól már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést.

De mi változott?

Elsősorban az, hogy kihasználta a szervák előtt rendelkezésére álló időt, és minden adogatására úgy figyelt, mintha azon múlna a mérkőzés. A labdamenetek közben nem törekedett azonnali nyerő ütésekre, hanem - bár keményen játszott - bőven a vonalakon belülre helyezte a labdáit. Ezzel a módszerrel képes volt nagy kockázatvállalás nélkül is irányítani a labdameneteket. A pontok között pedig nem az edzőjét próbálta nézni, vagy nem idegeskedett, hanem mereven maga elé tekintett, mert tudta, senki más nem tud segíteni rajta.

"Hiába voltam szett- és brékhátrányban, nem adtam fel. Arra gondoltam, ha meg akar verni, akkor verjen meg. Ne én verjem meg önmagamat. Tartsak ki, legyek agresszív, várjam ki az időmet, amia harmadik szettben el is jött" - mondta a mérkőzés után.

Muguruza a női mezőny egyik olyan tagja, aki vár a maga pillanatára. Halep, Mladenovic, Keys, Pliskova - amikor hisznek magukban, bárkit képesek megverni. Bármikor eljöhet az ő olyan pillanatuk, ami tavaly Muguruzának eljött.

És ami idén is eljöhet.

via