Maria Sharapova: Hogyan tovább?

shadow

Való igaz, Maria Sharapova visszatérése nem volt épp álomszerű a doppingeltiltását követően. 16 megnyert meccse mellé 7 vereség társult 2017-ben, valamint egy tornagyőzelem Tiencsinben. Az idei szezon sem indult valami fényesen, az orosz mindössze öt győzelemnél tart, pedig már március közepét írjuk.

Sharapova elbukta legutóbbi három meccsét, az utolsót a rendkívül tehetséges Osaka Naomi ellen, Indian Wellsben. A sikertelenség hatására végül úgy döntött, pontosabban Sven Groeneveld és ő közösen úgy határoztak, hogy lezárják a kettejük között négy éve meglévő együttműködést.

"Négy sikeres és kihívást jelentő közös év után szeretném megköszönni Svennek a maximális hűségét, a hihetetlen munkamorálját, és legfőképpen a barátságát, mely a munkával eltöltött évek alatt kialakult közöttünk. Bár közösen jutottunk arra az álláspontra, hogy elválnak útjaink, meg kell mondjam, rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy az elmúlt években egy olyan ember volt a csapatom első számú embere, mint ő."

Groeneveld, aki korábban, mások mellett Szeles Mónikát, Ana Ivanovicot, Tommy Haast ás Arantxa Sanchez Vicariót is edzette, a következőképpen írt Sharapováról.

"Ő az egyik legprofibb, legkeményebben dolgozó játékos, akivel valaha módomban állt együtt dolgozni. A mentális ereje és a küzdőszelleme továbbra is egy olyan erő, amivel bizony számolni kell. Mélységesen tisztelem őt játékosként és emberként egyaránt."

Kétségtelen, Sharapova a visszatérése óta eddig nem tudott maradandót alkotni. Egyre jobbak a fiatalok, és egy kicsit elment mellette a mezőny. De egyben biztosak lehetünk: feladni nem fogja. Még egy jó darabig biztosan nem.

sharapova2

Fotó: Europress/AFP

Ha van védjegye, amiről mindenkinek ő jut az eszébe, az a küzdeni tudása. Az akarat, mely megannyi nehézségen átsegítette már őt az elmúlt bő egy évtizedben. Legyűrt komoly, az egész pályafutását veszélyeztető sérüléseket, újratanult adogatni egy vállműtétet követően, és visszahozott számtalan meccset a sírból.

Nehéz helyzetben van, és a dolog nem csak rajta múlik. A mezőny egyre erősebb, a lányok nem csak, hogy ügyesek, de fizikálisan is egyre jobb állapotban vannak.

Ugyanakkor elég lehet egy jó torna, egy jó meccs, és minden átfordul. De persze kell az új szemléletmód, az új inspiráció is.

Talán ő már tudja is, hogy kitől.

részben via