Mire mehet együtt Djokovic és Stepanek?

shadow

Novak Djokovic a tervek szerint Abu Dhabiban kezdi meg a 2018-as szezont. Ha ott minden jól megy, jöhet Doha, azt követően pedig mérlegelni fogja, képes-e három nyert szettre menő meccseket játszani. De a terv természetesen az, hogy elindul a legsikeresebb Grand Slamén, az Ausztrál Openen.

Egy olyan stábbal vág neki a következő szezonnak, melynek immáron tagja lesz Radek Stepanek is.

Érik a Djokovic-Stepanek együttműködés | Hosszabbítás

Több, egymástól független cseh forrás is arról számolt be, hogy Radek Stepanek 2018-ban csatlakozik Novak Djokovic edzői csapatához. Nyár elején már írtunk arról, hogy egy szerb lap megszellőztette, küszöbön áll kettejük együttműködése. Arra lehetett számítani, hogy Wimbledon után Djokovic megteszi a nagy bejelentést, azonban teljesen érthető módon, akkor a könyöke volt a legfontosabb, és az edzőkérdéssel nemigen foglalkozott.

Djokovic már hónapok óta könyöksérüléssel bajlódott, mikor aztán Wimbledon után úgy döntött, kihagyja az év hátralévő részét. Ennek következtében jelentősen, egészen a 12. helyig visszacsúszott a világranglistán. Mindössze két tornát nyert, Dohában és Eastbourne-ban.

Andre Agassi a szezon közepén csatlakozott a korábbi világelső stábjához, de közös munkájuk gyümölcsét - Nole sérülése miatt - nem állt módjukban learatni. 2018-ra azonban, Stepanek leigazolásával, a szerb még tovább erősített. Az amerikai elsősorban a Grand Slam-tornákon, a cseh pedig majd az egyéb versenyeken dolgozik Djokoviccsal.

De vajon mit profitálhat Nole az új együttműködésből?

Stepanek néhány héttel ezelőtt vonult vissza, egyesben öt, párosban tizennyolc tornát, köztük két majort nyert. Csehország válogatottjával pedig kétszeres Davis-kupa-győztes, 2012-ben és 2013-ban.

A teniszét fineszes megoldások, látványos ejtések, elegáns röpték jellemezték, valamint kivételes taktikai érzék és játékintelligencia. Stepanek elsősorban Djokovic támadójátékát erősítheti, hisz a szerb vitathatatlanul az alapvonalnál érzi magát a legjobban. Meggyőzheti őt, hogy legyen még agresszívebb, rábírhatja, hogy gyakrabban lépjen ki a komfortzónájából, mint eddig tette.

Djokovicot leginkább mentális ereje emelte a mezőny fölé. Azonban a 2016-os Roland Garros megnyerését követően kimerültség, motivációs problémák és magánéleti gondok is felmerültek, melyeket aztán tetőzött a könyöksérülés. Ha végre fizikálisan egészséges lesz, Stepanek keménysége, támadótenisze, folyamatos igénye a fejlődésre nagyban segítheti a visszatérését.

djokovic

Fotó: Europress/AFP

A cseh képes lehet visszahozni a csúcson lévő Djokovicot, azt a Djokovicot, aki megnyerte a Garrost. Rá kell dolgoznia a szerbben egyébként is meglévő bizonyítási vágyra, és ki kell használnia a mentális erejét, hisz az nem tűnt el, csak egy kicsit megpihent az elmúlt másfél évben.

Djokovicban, mint a legtöbb nagy bajnokban, rendkívül erős a belső késztetés a fejlődésre. Ezt Stepanek kiválóan meg fogja tudni tölteni tartalommal. A szerb pedig újra olyan lehet, mint régen volt.

Vagy akár még erősebb is.

(részben via)