Mire mehet Jack Sock 2018-ban?

shadow

"Soha nem tudhatod, hogy az év első tornája milyen hatással lesz majd a későbbiekre."

Ezt mondta Jack Sock még januárban, miután az aucklandi torna fináléjában 6:3, 5:7, 6:3 arányban legyőzte a portugál Joao Sousát. Jól indult tehát az év az amerikai számára, ám azt akkor még aligha sejtette, hogy a szezon vége még ennél is jobban alakul majd.

Sock a Hopman-kupában alapozta meg az önbizalmát. Megverte a cseh Adam Pavlaseket, a spanyol Feliciano Lopezt, és sima két szettben az ausztrál Nick Kyrgiost is. A franciák ellen vívott döntő során ugyan három kőkemény szettben kikapott Richard Gasquet-tól, ám ennek ellenére nem lehetett csalódott, hisz lejátszott négy olyan meccset, melyekből komoly erőt meríthetett a szezon hátralévő részére.

A perthi és az aucklandi sikereket magával vitte az év első Grand Slam-tornájára is. A harmadik körben ugyan négy játszmában kikapott Jo-Wilfried Tsongától, de mindvégig partiban volt a franciával a továbbjutásért.

Nem volt elégedett magával, de tovább tudott lépni. Ezeken a helyzeteken saját bevallása szerint is rendkívül sokat dolgozott a csapatával.

"Az offszezonban nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy kell felejteni, hogy kell magam mögött hagyni azokat a dolgokat, amelyek nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna."

Ennek megfelelően teniszezett Delray Beach-en. Friss volt, tele önbizalommal. A döntőig vezető úton két honfitársát, Steve Johnsont és Donald Youngot is legyőzte. A fináléban Milos Raonic lett volna az ellenfele, aki azonban sérülés miatt nem vállalta a játékot. A kansasi srác ezzel megszerezte idei második, összességében pedig pályafutása harmadik tornagyőzelmét.

sock

Fotó: Europress/AFP

Egy meglepő acapulcói vereség után ismét egy sikeres torna következett a számára, Indian Wells-ben. Szoros meccsen verte Grigor Dimitrovot és Nishikori Keit is, azonban az elődöntőben nem bírt a bombaformában teniszező Roger Federerrel.

Az áttörés a következő tornákon sem sikerült. A Miami Openen a negyeddöntőig menetelt, ahol Rafael Nadal állította meg. Houstont sokkal inkább bánhatja, hisz verhető ellenféltől, Steve Johnsontól kapott ki az elődöntőben. Majd jött Róma és megint Nadal, aki ellen ismét tehetetlen volt.

A Roland Garros és Wimbledon azok a tornák voltak, melyeket gyorsan el kellett (volna) felejtenie. A két versenyen össz-vissz egy győzelmet sikerült szereznie. Azonban a hullámvölgy folytatódott, és az amerikai kemény pályás szezon sem sikerült éppen fényesen. Atlantában egy mérkőzést nyert, utána Washintonban elődöntőzött ugyan, és a feljövőben lévő Kevin Andersontól kapott ki, utána azonban két korai búcsú következett Montrealban és Cincinnatiben.

És a mélyrepülésnek még nem volt vége. A US Openen az ausztrál Jordan Thompson verte őt öt szettben, majd a kínai turné is csak vereségeket hozott a számára.

A szezon utolsó heteiben azonban lendületbe jött, és a bázeli negyeddöntő után élete legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy behúzta a párizsi 1000-es tornát. Ráadásul nívós ellenfeleket győzött le menet közben, mások mellett Lucas Pouille-t és Fernando Verdascót is. Igaz a döntőben a vele egykorú, ám a hozzá képest kevésbé rutinos Filip Krajinovic ellen jóval könnyebb dolga volt, mint egy Top 10-es játékos ellen lett volna.

sock1

Fotó: Europress/AFP

Ez a győzelem azért is értékes, mert a fináléban meg kellett birkóznia az esélyesség terhével, ráadásul a világbajnoki részvétel is kockán forgott. A trófea megszerzése egyszersmind azt is jelentette, hogy ott lehetett a londoni vb-n. Ezt amerikaiként legutóbb Mardy Fish tudta megtenni még 2011-ben.

Egyáltalán nem vallott szégyent, sőt. Első meccsén ugyan kikapott Roger Federertől, utána azonban legyőzte Marin Cilicet és Alexander Zverevet, amivel bejutott az elődöntőbe. Ott az első szettben még szépen helytállt Grigor Dimitrovval szemben, utána azonban utolérte a fáradtság, és végül pillanatok alatt elvesztette a mérkőzést.

A szezon végére a 8. helyig jött előre a világranglistán, ami egyszersmind élete legjobb helyezése is. De mit várhatunk tőle 2018-ban?

Fontos, hogy a lehető legtöbb önbizalmat tudja meríteni ebből a szezonból. El kell hinnie magáról, hogy ő egy stabil top 10-es játékos. Persze volt jó néhány komoly hiányzó az év második felében, de mivel tudjuk, hogy a tenisz egy ponton túl elég nagy részben az önbizalomról szól, ezért rendkívül komoly jelentősége van annak, hogy hova helyezi saját magát az élmezőny többi tagjához képest.

Ha ezt a helyzetet ő és csapata jól tudja kezelni, akkor minden esélye megvan arra, hogy jövőre is a Top 10-ben végezzen. Annak ellenére, hogy komoly visszatérőkkel kell majd számolni a következő szezonban.

sock2

Fotó: Europress/AFP

Ehhez persze a Grand Slameken mindenképpen élesebben kellene teniszeznie, és nem nagyon lenne szabad megengednie magának első és második körös vereségeket semmilyen borításon sem.

Tudjuk, hogy Sock egy rendkívül kiszámíthatatlan játékos. Ha elemében van és hisz magában, képes váratlan megoldásokra, melyekkel meg tudja lepni az ellenfeleit. Ezekből kellene több. De ez csak úgy fog menni, ha sokkal jobban kilazul és elengedi magát.

Ezt előbb fejben kell megtennie, utána pedig majd szaladni fog az ütő is.

(részben via)