Nadal átvette az év végi világelsőségért járó trófeát

shadow

Rafa Nadal vasárnap, a londoni világbajnokságon vehette át az év végi világelsőségért járó trófeát. A spanyol teniszező negyedik alkalommal zárt a ranglista élén, és néhány rekordot is felállított a 2017-es idénye után.

A 2017-es év egyértelműen a nagy visszatérőkről szólt, a 2016-ban sérülésekkel bajlódó, emiatt az idényt korán befejező Roger Federer és Rafael Nadal egész évben bombaformában teniszeztek. A világelsőségért folytatott harcból a spanyol jött ki jobban, ebben nagy szerepe volt az erős salakszezonnak, melyben a Roland Garros mellett két 1000-es versenyen is magasba emelhette a győztesnek járó trófeát.

Tavasszal Nadal lett az első teniszező, aki az Open-érában tízszer is képes volt megnyerni ugyanazt a versenyt. A spanyol azonban itt nem állt meg, a salakszezon végére elmondhatta magáról, hogy ez a bravúr három különböző versenyen is összejött neki: Barcelonában, Monte-Carlóban és kedvenc versenyén, a Roland Garroson is.

Bár matematikailag korábban is lett volna rá esélye, Nadal végül augusztusban vette át a vezetést a világranglistán az addigi éllovas Andy Murray-től. A US Open-győzelem után az is biztosnak tűnt, hogy amennyiben rajthoz áll a szezon hátralévő részében, ő lesz az év végi világelső. Ezt végül Párizsban, a friss NextGen-világbajnok, Hyeon Chung ellen biztosította be.

A londoni közönség kitörő örömmel fogadta a spanyolt, aki beszédében elmondta, sokat jelent számára, hogy ismét a teniszvilág csúcsára került. "Fantasztikus, érzelmekkel teli szezon volt azok után, amiken keresztülmentem az utóbbi pár évben. Egy évvel ezelőtt nem is gondoltam volna hasonlóra, szóval ez most sokat jelent nekem" - nyilatkozta Nadal a díjátadón.

"Ebből semmi nem jöhetett volna létre a családom, a csapatom nélkül. Rengeteg köszönettel tartozom feléjük a támogatásukért. Voltak nehéz pillanatok, de mindenki folyamatosan hitt abban, hogy hasonló dolgok újra megtörténhetnek. Ha nincs az ő munkájuk, soha nem tértem volna vissza oda, ahol most vagyok."

Nadal idei teljesítményével számos rekordot felállított. Karrierje során már negyedik alkalommal mondhatja el magáról, hogy ő lett az év végi világelső. Korábban 2008-ban, 2010-ben és 2013-ban sikerült ez neki, ezzel ő lett az első játékos, aki négyszer is az élen zárta az évet, de egyszer sem egymás után következő szezonokban. 31 évével ráadásul ő a legidősebb világelső a számítógépes rendszer bevezetése óta. És ha ez nem lenne elég, az első (2008) és eddigi utolsó (2017) év végi világelsősége között kilenc év telt el, ami szintén rekord.

A spanyol az utóbbi időben sérülésekkel bajlódott, de ha valakit, őt soha nem lehet leírni. Mivel világbajnoki címe még nincs, esetében különösen igaz, hogy ennek az elképesztő szezonnak méltó lezárása lenne egy londoni győzelem. Ma este 21 órától David Goffin ellen akár már bizonyíthatja is, hogy megfelelő állapotban van erre a feladatra.

via ATP