Nadal kikapott Goffintől, és visszalépett a világbajnokságtól

shadow

David Goffin meglepetésre három szettben legyőzte a világelső Rafael Nadalt az ATP-világbajnokság hétfői játéknapján. A mérkőzést követően a spanyol teniszező bejelentette, hogy nem folytatja a világbajnokságot.

A találkozó fényében nem meglepő Nadal döntése, a mozgása láthatóan közel sem volt tökéletes. A világelsőnek már a tornát megelőzően gondjai voltak a térdével, sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán elindul-e Londonban. Végül bevállalták a világbajnokságot - az egyetlen igazán jelentős versenyt, amit még nem nyert meg -, de a sérülés túl komolynak bizonyult.

Ha nincs Nadal elképesztő küzdőszelleme, a mérkőzés sokkal korábban befejeződhetett volna. Goffin az első szettben korán brékelőnybe került, a világelső azonban szinte azonnal visszajött a meccsbe. A találkozó képéről általánosságában is elmondható, hogy Goffin remekül teniszezett, ha épp egál közelében volt az állás, de ha előnybe került, akkor rengeteget hibázott, elsősorban a szervái mögött.

Az összecsapás során csak a belga teniszező tudott brékelőnybe kerülni, Nadal szinte folyamatosan futott az eredmény után. Olyannyira, hogy Goffinnek mindegyik játszmában volt lehetősége adogatóként befejezni a mérkőzést, ez azonban csak a döntő szettben sikerült (ott is dupla-brékelőnyről). A hetedik kiemelt a második játszmában négy meccslabdáig is eljutott, ezeket mind hárította a világelső, és kiharcolta a rövidítést, amit meg is nyert végül.

Goffin azonban nem tört meg az elszalasztott lehetőségek miatt, ami összességében még úgy is dicséretes, hogy a meccs képe alapján akár két szettben is befejezhették volna. A harmadik játszmában is folytatta agresszív teniszét, ami 4:1-es vezetésben, és dupla brékelőnyben csúcsosodott ki. Utóbbi kellett is, mert egy adogatójátékot visszavett tőle Nadal, akinek arra már nem maradt ereje, hogy ismét visszatáncoljon a szakadék széléről. Ehhez az is hozzájárult, hogy Goffin a sokadik lehetőségénél már jól adogatott, és 2 óra 37 perc alatt lezárta a meccset.

"Az elejétől a végéig nagyon kemény harc volt. Mentálisan Rafa a Tour egyik legerősebb játékosa. Nagyon örülök, hogy sikerült megtalálnom a győzelem kulcsát. Különleges dolog, hogy erre itt került sor. Nem tudom, hogyan szedtem össze magam a négy elveszített meccslabda után. Nem volt bennem megbánás, egyszerűen mentem előre, és próbáltam minden pontot élvezni" - nyilatkozta Goffin.

A meccs után Nadal bejelentette, hogy a sérült jobb térde miatt nem tudja folytatni a világbajnokságot. Helyét a Pete Sampras-csoportban honfitársa, Pablo Carreno Busta veszi át. "A szezonom véget ért. Elköteleztem magam az esemény, a város, magam iránt. Keményen próbálkoztam. Mindent megtettem annak érdekében, hogy készen álljak a játékra. De nem állok készen. Megpróbáltam, de komolyan mondom, csoda volt, hogy ilyen szoros volt ez a találkozó."

ATP-VILÁGBAJNOKSÁG (LONDON)

SAMPRAS-CSOPORT

1. FORDULÓ

Goffin (belga, 7.)–Nadal (spanyol, 1.) 7:6 (7–5), 6:7 (4–7), 6:4