Négy dolog választja el Federert a visszavonulástól

shadow

Roger Federer 36 évesen is kirobbanó formában teniszezik, 2017-ben az Ausztrál Opent és Wimbledont is megnyerte, ráadásul úgy tűnik, idősebb korára legnagyobb mumusa, Rafa Nadal ellen is megtalálta az ellenszert. A svájci idén négyből négyszer legyőzte spanyol riválisát, ezzel kapcsolatban nemrég Szántó Petra összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Hiába azonban a remek szezon, azzal mindenki tisztában van, hogy Federer sem fog örökké játszani, és ezzel nyilvánvalóan a 19-szeres Grand Slam-győztes is tisztában van.

Roger Federer - Rafael Nadal: 4-0 | Hosszabbítás

Hiába volt Roger Federer minden időpillanatban eredményesebb teniszező, mint Rafael Nadal, a rivalizálásukat szinte mindig a spanyol uralta. A kecske témakörben folyó örökös, soha véget nem érő és eldönthetetlen vitában a Nadal-szurkolók sokáig joggal hozhatták fel a 23-10-es egymás elleni mérleget.

Federer legutóbb Sanghajban bizonyult megállíthatatlannak, a döntőben - meglepően simán - győzött a térdsérüléssel bajlódó Nadal ellen. Bár utóbbinak kétségkívül lehetett hatása a mérkőzés képére, ez semmit sem von le a közel hibátlanul teniszező Federer érdemeiből.

A formáját látva nem kell aggódni, nincs oka befejezni pályafutását a svájcinak, "előbb vagy utóbb" azonban sor kerül erre is. A 19-szeres GS-bajnok fejében már egy lista is összeállt arról, miknek kell teljesülnie ahhoz, hogy befejezze.

"Tudom, hogy előbb vagy utóbb terítéken lesz a visszavonulás" - mondta a Gulf Newsnak. "Már nem vagyok 22 éves, viszont pontos dátumot nem tudok mondani. Amíg a testem és a családom engedi a játékot, ha még mindig sikeres vagyok, és az utazást is élvezem, folytatni fogom. De ennek a négy dolognak működnie kell, mert ha ezek közül az egyik nem érvényesül, akkor talán megérett az idő a befejezésre. Egyelőre azonban minden rendben."

Federer motivációja sokakat foglalkoztat, Greg Rusedski, korábbi teniszező azt mondta a Sky Sportsnak, szerinte a svájci elsődleges célja, hogy tartsa a távolságot Nadallal szemben. Jelenleg ugyanis a spanyol teniszező az egyetlen, aki reális veszélyt jelent a svájcira a "kecske"-kérdésben.

"Roger nagyon okos. Még ha nem is játszana Bázelben valamint Párizsban, és nem szerezné meg a világelsőséget, ha több Masterst nyer, és a két Grand Slam mellé behúzza Londont, több nagy tornát nyerne az évben. Valószínűleg ezért a világbajnokság a Grand Slamek mellett az ötödik legfontosabb torna."

"Roger folyamatosan a nagyobb képben gondolkozik. A minden idők legnagyobbja címért egyedül Rafa jelent rá veszélyt. A 16 Grand Slammel lehagyta Samprast, Rogernek pedig 19 van. Öt év különbség van közöttük. Rafa a döntőbeli kisebb térdsérülését leszámítva egészségesnek tűnt. Federer próbálja megakadályozni Rafát abban, hogy több Grand Slam-címe legyen nála."

via express