Ösztönző kritika Babos Tímea buborékjába

shadow

Többféle okból kifolyólag nem szokott megemlékezni a sportsajtó egy sportoló teljesítményéről.

Az egyik az, ha érdektelen. Előfordul az is, hogy nem történik vele különösebben nagy dolog.  Akad, ha félnek tőle, mert olyan emberek állnak mögötte, akikkel nem feltétlenül jó ujjat húzni. Az is benne lehet a pakliban, hogy nem alakult ki vele kapcsolatban a kritizálási kultúra.

No, most mindenki maga döntse el, hogy Babos Tímea mélyrepüléséről miért nem ír a magyar újságíró-társadalom.

Pedig valószínűleg a szakírókat is foglalkoztatja a dolog, ami vele történik, nevezetesen, hogy egyesben nem nagyon nyer meccset…

Nehéz dolog valakit úgy kritizálni, akit olyan közegbe jósoltunk, ami már egészen közel van a jóhoz. Nem serenai nagyságokról beszélünk, hanem egy kiemelkedő, magasra predesztinált halmazról. Márpedig Babos Tímeát ide jósoltuk. Egészen a tavalyi US Open harmadik fordulójáig, amikor csodálatos meccset játszott az idei Garros-döntős Simona Haleppel. Azt megelőzően ugye döntős volt párosban, Wimbledonban Williamsék ellen, és tulajdonképpen egész évben fantasztikus menetelést produkált partnerével, Shvedovával.

A Halep elleni harmadik fordulóban mutatott játéka pedig arra engedett következtetni, hogy ha ebben az ütemben fejlődik, akkor idén még a legnagyobbak is nagyon nagy meglepire számíthatnak, és ha nem is fog top 10-es játékosokat lazán verni, de szoros meccseket mindenképpen várhatunk. Aki Timit tavaly sokszor látta játszani, az szentül hitte, hogy benne van egy-két bravúr az idei évet tekintve.

Aztán a Halep elleni meccs után egyáltalán nem az történt, amire számítottunk. Az év végi ázsiai túrát viszonylag gyengén hozta, de emiatt igazából senki sem haragudhatott, mert minden alkalommal, amikor Timi lenyilatkozta, hogy mennyire fáradt, ahhoz nem férhetett kétség. Tavaly ugyanis rendkívül sok tornán indult és szinte az egész évet párhuzamosan vitte végig egyesben és párosban. Érthető volt tehát a téli kimerültség, nem is volt ezzel különösebb gond.

A pihenő után viszont mindenki óriási reményekkel várta az Australian Open felvezető tornáit, és magát a Grand Slamet is, mert azt hittük, hogy kipihente magát, a felkészülés megtörtént és minden megy úgy tovább, ahogy az tavaly a US Openig. De nem.

Az idei szezonban már tizenöt vereségnél jár, nézzük, ki voltak a legyőzők: Nina Stojanovic (142,); Daria Kasatkina (26.); Nicole Gibbs (92.); Roberta Vinci (21.); Shuai Zhang (31.); Elena Vesnina (15.); Pauline Parmentier (57.); Anastasia Pavlyuchenkova (16.); Engeniya Rodina (88.); Cagla Buyukakcay (181.); Franchesca Schiavone (100.); Angelique Kerber (2.); Bacsinszky Timea (34.); Alizé Cornet (43.); Aranatxa Rus (181.).

Összegezve tehát láthatjuk, hogy négyszer kapott ki top 100-on kívüli versenyzőtől, háromszor olyantól, aki nincs 50-ben, háromszor 30-on kívülitől, a maradék öt pedig az, akiket nem lehet elvárható, vagy „jó lenne legyőzni” kategóriába sorolni. Ez - akárhogy is nézzük - rettentő szerény teljesítmény, pedig már június közepét tapossuk, és Babossal még semmi említésre méltó nem történt. Leszámítva azt, ahogy a pályán viselkedik.  A szentpétervári tornán a Vinci elleni találkozót gyakorlatilag végig sírta. Sírta a pályán, sírt a padon, ülve, állva, szerva közben, szüntelen.

A mexikói viadalon páros társa, Pavlyuchenkova ellen végig hisztizte a meccset, majd egy téves bírói ítélet után nem fogott kezet a székbíróval. Ami viszont igazán fájó, az a jelenleg is zajló holland füves nyitányon történt. Nézzük meg a videót:

„I don't know why I play tennis...”

Érthetetlen. Illetve valahol mégis érthető. Fene se tudja. Van olyan, amikor az ember rossz passzban van, velünk is, az olvasókkal is, a szomszédokkal, kollégákkal, barátokkal, mindenkivel előfordul, hogy hosszú ideig semmi nem jön össze, hogy bárhogy próbálkozunk, nem érünk el sikert, és nem saját magunk képességeihez mérten dolgozunk vagy élünk. És akkor nálunk is el tud jönni a pont, amikor azt mondjuk: „nem tudom, miért csinálom”. Sírni is szoktunk, és igen, van, hogy nem viselkedünk korrekten, amikor úgy érezzük, hogy igazságtalan sérelem ér minket, és igen, olyan is van, hogy azt mondjuk: feladjuk. Vagy jön a dac, a kudarc ösztönös tagadása, mint eszköz, és igen mi is váll rángatva szoktuk azt mondani, hogy „leszarom, nem érdekel”. Már bocsánat… Közben belehalunk a tehetetlenségbe. De a fentebb felsoroltakat semmiképpen sem közönség előtt vagy tv-kamerák előtt tesszük. És nem sírunk egy projekt közben az irodában, vagy amikor a főnök azt mondja, nem akarom látni ezt az hozzáállást, próbálkozz keményebben, mi nem mondjuk neki sértetten, hogy miről beszéééélsz?!

Thomas Drouet edzőnek láthatóan már semmilyen szintű befolyása nincsen Babos Timire. Sokadszor láthattuk már a meccsek alatti mini timeout-oknál is, hogy - szlengesen fogalmazva – egyszerűen csak le van oltva. Nem tűnik úgy, mint aki szuggesztíven berántja Timit egy erős motivációs térbe, ahol csak ketten vannak, és olyan mentális erőt ad neki, ami által visszatérve a pályára, leüti az ellenfelet. Timi testbeszédéből sokszor az derül ki, hogy gyakorlatilag észre sem veszi. Thomas hozzászólásai kéretlen tanácsoknak tűnnek, melyeket tanítványa gyerekes vállrándítással konstatál.

Amikor Timi egy bekamerázott pályán, közvetítés alatt kicsit sem titkolva, teljesen érthetően azt mondja, „én nem tudom, miért is teniszezem”, akkor ott valami nagyon nem oké. Ha az őt imádó 12 éves teniszező kislány eddig olyan akart lenni, mint a nagy babostimi, akkor majd most nem akar. Mert abba, hogy „nem tudom, miért vagyok itt, és hogy miért teniszezem egyáltalán és te, kedves edző, csak ne akard nekem megmondani, hogy próbálkozzak, egyáltalán miről beszélsz” nem lehet beleszerelmesedni. A teniszező kislány lehet, elsírja magát a képernyő előtt, hogy ő nem ezért akart babostimi lenni és, ha ez ilyen, akkor valószínűleg ő már egyáltalán nem is akar babostimi lenni, mert a babostimiség nem valami vagány és menő dolog.

Az ember óhatatlanul elkezd gondolkodni, hogy hogy juthatott idáig a Halep elleni meccs óta. Miért csúszott le idáig mentálisan, és azok, akik körülötte vannak, miért hagyták, hogy ez megtörténjen. Amikor Timi olyan hegymenetben volt, amiről valószínűleg mindig álmodott, hogy hagyhatja bárki is a környezetéből – és itt nyilván a szakmai stábra gondolunk, nem az anyukájára -, hogy ilyen állapotba kerüljön.

Ez az a pont, amikor el kell gondolkodni azon, hogy lehet-e Timit kritizálni, szabad-e őt kritizálni, mert a magyar vitakultúra szerint a kritika bűn. Nálunk nem létezik az ’érted haragszom, nem ellened’ attitűd, nálunk a kritika halálos ítélet. Láthatjuk, hogy éppen ezekben a napokban nyír ki 10 millió ember egy kapitányt, akit tavaly istenként tiszteltek. De aki normálisan fogja fel akár a sportszakmai, akár az emberi oldalról elindított véleményezést, az nem haragudhat meg a kritikáért. Attól Timinek sem lesz jobb, ha közösségi oldaláról folyton eltűnnek a negatív vélemények. Ha buborékban tartják, ha nem érheti őt a szellő, és ha nem hagyják, hogy azok az emberek, akik őt szeretik, követik, eljussanak hozzá, még ha csak viszonzatlan kommunikációja formájában is. És itt most természetesen nem az obszcén megnyilvánulásokról van szó, hanem a csalódott, egymás közt beszélgető, Timit véleményező szurkolókról. Mert vannak szurkolói, méghozzá nagyon sok, akiket egy bizonyos pontig be kell engedni a Babos Tímeát körülvevő érinthetetlen buborékba. A kitörölt vélemények nem válnak semmissé, attól még ugyanúgy léteznek, maximum tényleg nem jut el a címzettig. De majd eljut máshonnan. Ezért hagyja például a Real Madrid vezetősége is, hogy a klub által kitett posztok alatt bármilyen jellegű beszélgetés folyhasson.

Az az átható szeretet és energiaáramlat, amit ő a budapesti tornán kapott, nagyon sok sportoló számára vágyálom. Ahogy őt beletolta a közönség egy fonák keresztbe, ahogy átfújta a szurkoló had a háló felett a labdát, valószínűleg Timi álma volt gyerekkorában. Ő pedig előttünk lett profi játékos, előttünk lett top 30-as spíler, és olyan reményeink voltak még tavaly szeptemberben vele kapcsolatban, amit szintén csak álmodhatott, miszerint az ország teniszrajongó közössége majd ennyire bízni fog az ő tudásában. És ezek, mintha most köddé váltak volna. De nem azért, mert a teniszrajongó közönség rosszabb játékosnak találja Babos Tímeát, hanem azért, mert ő ezt kommunikálja felénk. Megrántja a vállát, és azt mondja, ő nem is tudja, hogy egyáltalán miért is van a pályán. Hasonló helyzetben van éppen Novak Djokovic is, és őt soha nem látjuk a vállát vonogatni, hanem profi módon lenyilatkozza, hogy gondban van. És ugyanígy tett nemrégiben Rafa Nadal is, amikor hamarjában haza küldte őt Verdasco egy Grand Slam-torna első fordulójában. Nem sírta végig a meccset…

A példa tehát adott Timinek és a stábnak is. Az pedig, hogy őt kritika éri, jó dolog. Ugyanis ez azt jelenti, hogy az emberek számára érdekes.  Hogy szeretik-e vagy sem, az mellékes. Mert például a Big4 tagjait sem szereti mindenki, sőt, kifejezetten gyilkolják egymást a szurkolók, a szaksajtó pedig teljesítményükkel kapcsolatban finoman fogalmazva sem kíméletes. Nem azzal segítünk valakit, ha struccpolitikát folytatva, homokba dugjuk a fejünket és úgy teszünk, mintha az, ami éppen történik, hétköznapi és normális lenne. A vélemény, a kritika, a konstruktív vita, a szakmai számonkérés mind-mind építőleg hathat valakire, aki észreveszi a jó szándékot, felfedezi kritikusaiban a valós empátiát és a féltést, valamint tisztában van azzal, hogy a kritika sokszor ösztönzésképpen érkezik olyanoktól, akik érdemesnek tartják őt arra, hogy tollat, billentyűzetet ragadjanak kizárólag azért, hogy felemeljék hangjukat, miszerint hé, ez így nagyon nincs jól. Legyen az egy rajongó, egy ellenfél szurkolója, egy szövetségi alkalmazott, egy újságíró, egy kommentátor, vagy egy lelátóról bekiabáló pártatlan néző. Ugyanis minden kritikus, aki színtiszta jó szándékból fogalmazza meg nemtetszését, kizárólag arra a Babos Timire vágyik, aki tavaly végigvigyorogta a wimbledoni páros döntőt.