Serena Williams rendben lesz, amikor az majd igazán számít

shadow

Serena Williams visszatért. Igaz, hogy egy páros meccsen, és igaz, hogy kikaptak, de visszatért. Jól látszott, hogy egyelőre messze van még a legjobbjától. Legalábbis messze volt egy olyan meccsen, melynek gyakorlatilag semmilyen jelentősége sem volt. A továbbjutást illetően biztosan.

Az Egyesült Államok Fed-kupa csapata Ashville-ben fogadta Hollandia válogatottját. A Williams testvérek a Lesley Kerkhove/Demi Schuurs kettős ellen léptek pályára akkor, amikor az amerikaiak már 3-1 arányban vezették a párharcot. A meccset 6:2, 6:3-ra a hollandok nyerték, de ettől függetlenül Williamsék jutottak be a legjobb négy közé.

Más szempontból azonban ez egy nagyon is fontos mérkőzés volt Serena számára. A december végi, Jelena Ostapenko elleni bemutatómeccset nem számítva, a korábbi világelsőt ugyanis bő egy éve most láthattuk először játszani.

Williams szeptember elején adott életet első gyermekének. A szülés után komplikációk léptek fel, egyebek mellett vérrög került a tüdejébe, és két hétig nem kelhetett fel az ágyból. Szóba került, hogy már az Ausztrál Openen visszatér, azonban az Ostapenko elleni összecsapás arról győzte meg, hogy még nem áll készen. És, hogy akkor miért a Fed-kupa?

"Miért is ne?! Ez egy remek lehetőség arra, hogy megnézzem, hol tartok" - nyilatkozta még pénteken. "Más emberekkel is ütögethetek, nem csak azokkal, akikkel szoktam, más labdákkal játszhatok és sok mindent tesztelhetünk. Úgyhogy azt gondolom, a Fed-kupa egy tökéletes lehetőség a visszatérésre. Teljesen nyugodt lehetek, hisz nem kell semmit sem bizonyítanom"

Talán túlságosan is nyugodt volt. Williams egy fantasztikus versenyző. Többek között ezen kvalitásai miatt is lett belőle az, aki. Ő a nagy tornák végső fázisaiban érzi igazán jól magát. Már a szülési szabadságát megelőzően is alig-alig indult kisebb versenyeken.

Bemutatómeccseken és tét nélküli összecsapásokon visszatérni sok szempontból ésszerű döntés, de a versenyzői én szempontjából nem biztos, hogy ez a legjobb. A Serenára jellemző tűz és szenvedély aligha jön vissza egy olyan meccsen, ami a csapatának már semmit sem számít, két olyan ellenfél ellen, akik nincsenek a Top 100-ban a világranglistán. Williams a vereség ellenére rendkívül vidáman nyilatkozott a találkozó után.

"Nem gondoltam, hogy ekkora erővel tudok majd adogatni. Persze az is igaz, hogy sok szervát rontottam. De ez még csak a kezdet, és tudom, hogy jó úton vagyok. Az időmet egyelőre nem jól osztottam még be, erre jobban fogok majd figyelni. Most először utaztam a babával meg a stábbal. Meg kell ezt is szoknom, bele kell jönnöm ebbe is."

Beszélt a magával szemben támasztott elvárásokról is.

"Ha úgy mennék ki a pályára, hogy alig várok magamtól valamit, akkor abba kéne hagynom, amit csinálok. Én azonban mindig a lehető legtöbbre és legjobbra számítok. Ez rendben is van így. Ez vagyok én."

Ahogy a családdal való utazásba, úgy a játékba is bele kell még jönnie. De ne legyünk meglepve, ha Serena akkor kezd majd el igazán jól játszani, amikor már lesz tét, lesz nívós ellenfél, és lesz verseny. Amikor ő is sokat vár majd magától.

Ahogy a holland kapitány, Paul Haarhuis nyilatkozta a meccs után, "Úgy gondolom, Serena rendben lesz. Mindent tud ugyanis erről a játékról."

via