Shapovalov: "Az életem öt nap alatt teljesen megváltozott"

shadow

Ugyan végül kikapott Alexander Zverevtől, és így nem jutott be a fináléba, azonban a 18 évesen Denis Shapovalov lett minden idők legfiatalabb elődöntőse 1000-es versenyen.

Pedig a kanadai már azzal boldog volt, hogy szabadkártyát kapott a montreali tornára. Azt követően pedig alighanem a föld felett lebegett, hogy négy meccslabdát hárítva legyőzte az első körben Rogério Dutra Silvát. Pedig ez még csak egy hihetetlen hét kezdete volt.

A következő fordulóban megverte Juan Martín del Potrót, majd döntő szett tie-breakben Rafael Nadalt is. Ráadásul a spanyol ellen olyan rövidítést produkált, amire kevesen képesek. Miután 0-3-as hátrányba került, a soron következő nyolc pontból hetet megnyert, és ezzel továbbjutott. Ezt követően túljutott Adrian Mannarinón is, majd jött a Zverev elleni vereség. A némettől két szoros szettben kapott ki, úgyhogy itt is remekül helytállt.

A torna előtt 144. volt a világranglistán, hétfőtől feljön majd a 67. helyre, és már most óriási médiafigyelmet kap.

"Nem hiszem, hogy már felfogtam egyáltalán. A 144. helyről a 67. helyre, ez egy óriási ugrás. Az egész életem megváltozott az elmúlt öt napban. Tiszta őrület, eddig alig ismertek, most pedig már szinte mindenki ismerni fog a teniszvilágban, és Kanadában is. Még alkalmazkodnom kell a megváltozott körülményekhez."

shapzverev

Fotó: Europress/AFP

"Például nem számítottam olyasmire, hogy a tévében minden második percben a saját nevemet hallom. Oké, ez óriási változás, de ne feledjük, hogy ez csak egy hét, ez csak egy kis része a szezonnak. Továbbra is keményen kell dolgoznom, és a játék minden elemében fejlődnöm kell."

"És persze ez változás a családom számára is. Anyukám klubja hatalmas nyilvánosságot kap így, egy csomó újságíró megjelent, holott nemrég még csak néhányan kószáltak arra.  Ez elég furcsa. Ez egy olyan változás, amit együtt fogunk megélni, amin együtt fogunk keresztülmenni."

Megvan a megfelelő hozzáállás, a megfelelő szemlélet is a tehetség mellé, úgyhogy előtte az út.

 

(részben via)