Shapovalov kiejtette Nadalt Montrealban

shadow

A kanadai tinédzser, Denis Shapovalov meglepetésre legyőzte Rafal Nadalt a montreali torna nyolcaddöntőjében, így, legalábbis egyelőre, megfosztotta a spanyolt attól a lehetőségtől, hogy ismét világelső legyen. Ehhez Rafának minimum a legjobb négy közé kellett volna jutnia Kanadában. 

A 18 éves srác, akinek az induláshoz szabadkártyára volt szüksége, óriási formában van, egy körrel korábban Juan Martín del Potrót is búcsúztatta, mára virradóra pedig 3:6, 6:4, 7:6 arányban felülmúlta Nadalt is.

A spanyol nehezen tudta Shapovalov fonákján tartani a labdát, a tenyeres nyerőire pedig nem igazán volt válasza.

"Jól látszott, hatalmas potenciál van benne" - mondta Nadal. "A legjobbakat kívánom neki, elképesztő elszántsággal teniszezett az egész meccsen."

A kanadai élete legnagyobb sikerét egy Rogerio Dutra Silva elleni első körös meccs alapozta meg, ahol szetthátrányból fordított úgy, hogy a második játszmát egy kiélezett tie-breakkel tudta csak a maga javára fordítani. Ezt követte a DelPo elleni siker, majd Rafa legyőzése.

Az első játszma még Nadalé lett, aki nyomta ugyan keményen, mégsem tudta megtörni a kanadait. A második szett harmadik játéka kulcsfontosságúnak bizonyult. Shapovalov három kettőst is ütött, ennek ellenére 14 perc alatt valahogy hozni tudta az adogatását.

"Csak 14 perc volt?" - kérdezte a kanadai. "Óráknak tűnt. Harcoltam tovább, bár tudtam, iszonyú kemény lesz. A fontos pillanatokban meghúztam néhány nagy ütést, és jó párszor szerencsém is volt, mert ellőttem a vonalat. De végül is, erről szól a tenisz, nem?"

shap2

Fotó: Europress/AFP

Shapovalov nem gondolta, hogy esélye lehet ezen a meccsen, egészen addig, amíg ki nem egyenlített.

"Amikor megnyertem a második játszmát, úgy voltam vele, hogy nyomni kell tovább, mert bármi megtörténhet." 

Shapovalov 0-3-as hátrányban volt a döntő szett rövidítésében, innen tudott a hátralévő nyolc pontból hetet behúzni. Összesen kilenc ászt ütött, néhányat második szervából. Volt hét kettős hibája is, és az első szervája mögött 67%-ban tudta hozni a pontokat.

"Hihetetlen, beszélni is alig tudok" - mondta a meccs után. "Úgy nőttem fel, hogy Rafát néztem a tévében, és szerettem volna egyszer játszani ellne. De más dolog játszani ellene, és más dolog legyőzni őt. Ez egy valóra vált álom a számomra."

Roger Federer továbbjutott, bár megszenvedett David Ferrer ellen. Eddig tizenhatszor találkoztak már egymással - először még 14 évvel ezelőtt, Bécsben - és mindannyiszor a svájci győzött.

Amikor a spanyol behúzta az első játszmát, véget vetetett Federer 32 megnyert szettes sorozatának. Ezt követően azonban a svájci feljebb kapcsolt, és végül 4:6, 6:4, 6:2 arányban győzött és bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Roberto Bautista Agut lesz majd az ellenfele, aki nagy csatában nyomta le Gael Monfilst.

fed

Fotó: Europress/AFP

"Összességében boldog vagyok, mert tudom, hogy tudok ennél sokkal jobban is játszani, ahogy David is" - mondta Federer a meccs után. "Mindketten küzdöttünk, és próbáltuk megtalálni az utat a győzelemhez. Ő jobban kezdett, nekem pedig a vége sikerült jobban."

Fontos meccs volt még a tegnapi játéknapon Alexander Zverev és Nick Kyrgios összecsapása, amely ezúttal 6:4, 6:3 arányban a német sikerét hozta.

A lányoknál nem történt meglepetés Torontóban, ha csak az nem számít annak, hogy a korábbi világelső, Angelique Kerber kikapott Sloane Stephenstől. Egyébként ott van a legjobb nyolc között mások mellett Pliskova, Halep és Muguruza is.

 

(részben via)