Két sikerkapitány sem lehet az év edzője

shadow

Decemberben elkezdődött az internetes szavazás az év sportolóira. A Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai 60. alkalommal voksolhatnak, ezúttal már 11 kategóriában. Vannak örömteli fejlemények a voksolás folyamatában és nagy hiányzók is a jelöltek között. 

Tavaly is megfogalmaztuk kritikánkat a választással szemben, akkor főleg azt sérelmeztük, hogy az új szövetségi kapitány, Bíró Attila első világversenyén általános meglepetésre Európa-bajnoki aranyérmet és ezzel olimpiai kvalifikációt szerző – tehát nem csak egy kontinenstornára kijutó, hanem azt meg is nyerő -, majd Rióban negyedik helyen végző magyar női vízilabda-válogatott nem került be a három legjobb csapat közé. Illetve azt, hogy egy kategóriában szerepelt egy kétfős kajakos páros, egy kajak négyes és egy 23 fős labdarúgócsapat. "Az ezer futballstadion országában ráadásul külön kategóriában lehetett szavazni az év labdarúgóira. Miért? És a curlingesekre vagy az öttusázókra akkor miért nem?" - írtuk akkor. A korábbiakkal ellentétben már akkor sem volt külön edzői és szövetségi kapitányi lista.

Az Év sportolói - savazás | Hosszabbítás

Csütörtökön Az Év sportolóira leadott sportújságírói szavazatok összesítése alapján az M4 Sport - Az Év Sportolója Gála sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban hozták nyilvánosságra a szervezők a különböző kategóriákban legtöbb voksot kapó három-három jelölt nevét. A kategóriák nyerteseire január 12-én derül fény, de már addig is számos érdekességről számolhatunk be. Sajnos.

Az előző alkalommal az Eb-pótselejtezőt sikeresen megvívó magyar labdarúgó-válogatott nyerte ezt a kategóriát.

Utazás a tizenhatos és egy szavazás mélyére | Hosszabbítás

A csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által kiírt szavazáson. Nem egy közönségszavazáson, emelt díjas sms-ekkel, hanem egy sportszakmai szervezet voksolásán. Kedves kollégák, ezt mégis hogy gondoltátok? Mi indokolja, hogy a tavaly már a kontinenstornára való kijutásért (!) is az év csapatává választott focistákat idén is az első helyre hoztátok ki?

Örömteli, hogy az MSÚSZ idén már az Év csapata kategóriát két részre osztva, külön kategóriában díjazza a klasszikus csapatsportok és az egyéni sportágak csapatversenyeinek legkiválóbb csapatait. A szövetség elnöksége minden kategóriában tízes jelöltlistát állított össze. Amiken viszont nagy hiányzók vannak.

A férfi sportolók 10-es listájára nem fért fel az a Fa Nándor, aki 63 évesen 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt teljesítette a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásverseny versenyt, amelyen a nyolcadik helyen ért célba. Ő maga a pályafutása csúcspontjának nevezte ezt az eredményt. Már a harmadik Vendée Globe-ján indult, amelyen a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Ez a teljesítménye nem ért Top 10-et, nálunk minimum a dobogón lenne. Cseh László felfért a listára a vb-ezüstérmével.

Az edzőknél hiányolunk két olyan nevet, akiknek a csapata ott van a legjobbak között jelöltként. Köves Gábor 2016 decemberében lett a Davis-kupa-csapat kapitánya, egy év elteltével még veretlenek irányításával a mieink. Előbb februárban Pozsonyban Magyarország 3-1-re legyőzte Szlovákiát Fucsovics Márton vezérletével, és ezzel továbbjutott. Majd szeptemberben óriási bravúrral szintén 3-1-re megnyerték az oroszok elleni párharcot és a Világcsoportba jutottak, megint csak Fucsovics vezetésével. Ez nem volt elég ahhoz, hogy Köves ott legyen a legjobbak versenyében, még a tíz közé sem jelölték. Talán beérték azzal, hogy Sávolt Attila révén már van teniszedző a jelöltek között, akinek Fucsovics Márton köszönhet sokat.

Új, Játékos vagyok-sorozatunkban Köves Gábor megírta hozzánk az oroszokkal szemben elért sikert az ő szemszögéből:

Kellett, hogy valaki higgyen benne - Köves Gábor írása | Hosszabbítás

A Davis-kupa az egész életemet meghatározta. Teniszcsaládban nőttem fel, nálunk mindig rangos sporteseménynek számított egy-egy párharc. A Margitszigeten láttam először Davis-kupa-mérkőzést, és ott játszottam először a magyar csapatban. Amikor kisgyerekként kimentem meccset nézni, még nem sejtettem, hogy a legendás Taróczy Balázs személyében leendő sógoromat látom a pályán.

Hozzá hasonlóan Märcz Tamás, férfi vízilabda-válogatottunk szövetségi kapitánya is kimaradt a szaknévsorból. Ő is egy éve állt munkába, majd első világversenyén a döntőig vezette a nemzeti együttest a budapesti világbajnokságon, az egész tornán csak a fináléban szenvedtek vereséget Vámos Mártonék a horvátoktól. Ha nyernek, Märcz nyilván ott lenne a jelöltek között, az ezüstérem a legjobb tízhez is kevés volt az MSÚSZ elnökségénél. Pedig ez a szereplés abszolút nem felelt meg a Rajki Béla által hangoztatott az "ezüstérem is kudarc" mondatnak, sőt.

Főleg, hogy a tavalyi riói olimpiához képest már nem volt ott a csapatban a válogatottságot lemondó olimpiai bajnok duó, Kis Gábor és Varga Dániel, valamint a világbajnok Szivós Márton sem. Cseh Sándor legalább ott van a tízben, nehezen lehetett volna indokolni az ő mellőzését, hiszen a Szolnok idén csak azt a versenysorozatot nem nyerte meg, amiben el sem indult, 5/5 aranyéremmel zárták 2017-et, elérve a naptári Grand Slamet.

A lényeg, hogy továbbra is külön kategória van a labdarúgóknak, a többi nem számít.