A benzines autók között is indul az elektromos Cupra

shadow

A Motorsport.com értesülése szerint több hagyományos TCR futamon is rajthoz állhat idén a Cupra új elektromos túraautója, az e-Racer, a spanyol márka ugyanis így szeretné tesztelni az gép versenyképességét.

A SEAT nemrég önállóvá váló sportos almárkája néhány napja mutatta be a szóban forgó technikát, ami a várhatóan 2019-ben induló eTCR sorozat első autója lesz.

A motorsport rajongók egy jelentős része meglehetős távolságtartással figyeli az elektromos versenygépek térnyerését, és ennek csak egyik oka a hangtalanság. A Cupra többek között nekik is szeretné bizonyítani, hogy egy villanyautó is megállja a helyét a benzinesek között, ezért több TCR futamon is rajthoz állítja az e-Racert.

Ez egyrészt további hangzatos hírverést jelenthet a márkának, másrészt egy tökéletes viszonyítási alapot szolgáltat, hiszen teljesen azonos körülmények között lehet majd összevetni az elektromos és a benzines túraautó viselkedését illetve teljesítményét.

A hivatalos adatok szerint a Cupra e-Racer 300 kW, azaz 402 LE állandó teljesítmény leadására képes, a maximuma pedig 500 kW, azaz 670 LE. Ezzel szemben egy benzines TCR gép 2 literes turbómotorja nagyjából 350 LE-t tud, viszont utóbbi legalább 400 kg-val könnyebb. Nem túlzás, technológiai szempontból ez lesz a legérdekesebb pillanat a túraautózásban a dízel motorok bevezetése óta (sőt, ez annál is sokkal nagyobb).

"Keményen dolgoztunk a Cupra TCR-en, mert hisszük, hogy ez az elektromos túraautózás jövője. Korábban a SEAT León Cup Racer volt a TCR kategória első modellje, és most is vállaltuk ezt a kihívást. Szeretnénk más gyártókat is arra bátorítani, hogy vágjanak bele ebbe az izgalmas kalandba" - fogalmazott Matthias Rabe, a SEAT R&D alelnöke a Motorsport.com-nak.

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy az elektromos Cupra melyik TCR bajnokságban mutatkozhat be idén, de őszintén szólva meglepne, ha ez a Túraautó Világkupa lenne. Egy ilyen húzás komoly kockázatokat is rejthet magában, úgyhogy valószínűbbnek tartom, hogy először valamelyik kisebb nemzeti bajnokság jöhet szóba.