A M1RA-nál nem örülnek a 3 futamnak

shadow

Idén elhárul egy fontos akadály, amely eddig távolt tartotta a kisebb költségvetéssel rendelkező privát csapatokat a Túraautó Világbajnokságtól: nyugdíjba vonulnak az igen drága TC1-es autók, és a WTCC helyét átvevő WTCR Világkupában az olcsóbb TCR kocsikkal lehet majd versenyezni.

Ez elméletileg az olyan istállók számára is megnyithatná a csúcsra vezető út kapuját, mint a tavaly alapított M1RA, ám Michelisz Norbi csapatának koránt sem ilyen egyszerű a képlet. Hiszen miközben az autók valóban olcsóbbá válnak, más területeken komoly drágulás várható a WTCR-ben.

A duplájára emelkedő nevezési díjakról már sok szó esett, ám a csapatok egy része a háromfutamos versenyhétvégéknek sem örül igazán, hiszen a plusz egy verseny valamint időmérő miatt több gumit és több üzemanyagot kell elhasználniuk, ráadásul a kopó alkatrészeket is gyakrabban kell majd cserélni.

A M1RA csapatmenedzsere, Bári Dávid nem egy izgága figura, ha nem muszáj, nem szokott beleszólni olyan dolgokba, ami nem az ő asztala, de ha már megkérdezték, elmondta, mint gondol a háromfutamos hétvégékről.

"Nem tudom, kit kérdeztek meg a háromversenyes fordulókról, de számunkra ez volt az igazi meglepetés. Erről leginkább a promóternek kell döntenie, hiszen ő rendelkezik a legtöbb információval, és ő tudja megítélni, mi a legjobb a bajnoksága számára. Azért ha minket megkérdeztek volna, biztosan nem bólogattunk volna lelkesen az ötletre, hogy ilyen módon növeljék a kiadásokat a TCR International Series-hez képest" - mondta Bári Dávid.

A jelentősen megemelkedő költségek miatt egyelőre kérdéses, hol állhat rajthoz jövőre a M1RA, ám a csapatmenedzser szerint számára az a legfontosabb, hogy ez a rendkívül sikeres társaság, amely első évében megnyerte a TCR International csapatbajnokságát, Tassi Attilát pedig egy összetett második helyhez segítette hozzá, mindenképpen együtt maradjon.

"Nyilván szeretnénk ott lenni a legjobbak között, és a legjobbak ellen akarunk versenyezni. A tavalyi hihetetlen szezon után nehéz nem arra gondolni, hogy megint belevághatnánk egy lehetetlennek tűnő álom megvalósításába. De szeretnénk reálisan látni az esélyeinket, ezért azt kell mondjam, nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Az a fontos, hogy ebben az időszakban is azt érezzük, mindent megtettünk a céljaink eléréséért. Ha 2018-ra nem jön össze a WTCR, nem másokat fogunk hibáztatni."

A promóter döntése értelmében 2018-ban összesen 26 állandó nevezést fogatnak el a Túraautó Világkupába, és bár érdeklődőből akad bőven, az újév első hetének zárultával sem tudunk még senkiről, aki hivatalos bejelentést tett volna a WTCR-el kapcsolatban. Az eredeti tervek szerint a január 30-án lezárták volna a nevezési időszakot, ám jelen állás szerint meglepne, ha nem hosszabbítanák meg február közepéig vagy végéig.