A WTCC-s pilóta, aki Felipe Massát is lekörözte

shadow

16, azaz tizenhat nap. Ennyi ideig tartott Robert Dahlgren visszavonulása. A svéd versenyző, akinek neve az elmúlt bő tíz évben összeforrt a Volvóval, tegnap bejelentette, mégsem csak közúti autók eladásával foglalkozik majd 2017-ben, hanem indul a Skandináv Túraautó Bajnokságban.

Dahlgren január utolsó napjaiban hozta nyilvánosságra, hogy 2004 után szakított a Volvóval, és a jövőt nem is feltétlenül a versenypálya mellett képzeli el, hiszen elfogadta a Norrlands Bil autókereskedő cég ajánlatát, ahol ügyvezetői feladatok lát majd el.

Annak rendje és módja szerint minden böcsületes újságíró megírta a 37 éves pilóta eddigi életútját, a szentimentálisabbak el is búcsúztak tőle. Hogy aztán bő két hét múlva Dahlgren visszatérésétől legyen hangos a svéd sajtó.

A tavaly három WTCC fordulón induló versenyző ugyanis tegnap bejelentette, idén is indul az STCC-ben, méghozzá a PWR Racing istálló színeiben, ahol egy SEAT Leónt vezet majd. A skandináv bajnokság idén váltja le az eddig használt sziluettautókat, és 2017-ben már TCR gépekkel dolgoznak. Mivel a Volvo nem rendelkezik ilyen autóval, és egyelőre nem is áll szándékában építeni egyet, Dahlgren a pályán biztosan nem találkozik majd korábbi munkaadójával.

A Volvo 2011-es kísérleti VB-szezonjának pilótája tavaly második lett az STCC-ben, és csak nagy csatában kapott ki márkatársától, Richard Göranssontól, aki a pletykák szerint szintén a PWR-nél folytathatja.

"A pályafutásom jelentős része a Volvóhoz kapcsolódott. Most azért váltottam SEAT-ra, mert úgy érzem, idén erősek lesznek, és esélyük lehet a győzelemre. Ugyanúgy gondolkodunk a csapattal, és már az első találkozás után tudtam, az a helyes döntés számomra" - idézi Dahlgrent a TouringCarTimes.

Távozásával kicsit egyszerűsödött a képlet a Volvo WTCC-s pilótáit illetően. Amennyiben a Polestar Cyan Racing valóban két svéd versenyzőt akar, úgy Thed Björk mellett Fredrik Ekblom kaphat helyet, míg a harmadik S60-at az argentin Nestor Girolami vezetheti. Ha lazábbak lesznek a választási elvek, akkor állítólag Nicky Catsburg is szóba jöhet, bár vele kapcsolatban teljesen ellentétes híreket is hallottunk már. A januárban a Volvónál tesztelő négyszeres világbajnok Yvan Muller viszont nemrég közleményben tisztázta, hogy biztosan nem lesz a svédek versenyzője.

A Volvo tíz nap múlva, február 27-én hozza nyilvánosságra 2017-es pilótahármasát.