Hurrááá! Mekk Elek visszatér a WTCC-be!

shadow

19 induló szerepel a hétvégén esedékes makaói WTCC forduló nevezési listáján, ami rekordbeállítás; ennél többen még sosem indultak Túraautó VB versenyen, amióta 2014-ben bevezették a TC1-es szabályrendszert.

Először a 2015-ös szlovákiaringi hétvégén közelítettük meg ennyire a 20-as létszámot, majd tavaly a japán versenyen volt 19 fős a mezőny, amikor Ryo Michigaminak egy negyedik gyári autót is benevezett a Honda.

Egy ideig egyébként a rekordlétszámra is volt esély, sőt Francois Ribeiro elmondása szerint eredetileg 21 nevezőjük volt Makaóra. Tiago Monteiro kiesése miatt azonban Esteban Guerrieri ismét átül a gyári Hondába, ilyen rövid idő alatt pedig a Campos Racing nem tudta megoldani a helyettesítést. Ezen kívül állítólag a Honda is indított volna egy negyedik autót, ám ezt a tervet a barcelonai tesztbaleset felülírta.

És akkor beszéljünk az újakról. A Sebastien Loeb Racinghez csatlakozik Ma Qing Hua, aki 2015-ben a gyári Citroën színeiben az első kínai VB-futamgyőztes lett.

Aztán itt vannak a helyi huszárok. Korábban teljesen megszokott dolog volt, hogy a makaói hétvégére legalább 4-5 ázsiai pilóta nevezett, a TC1 bevezetése óta azonban ez a hagyomány több okból is elhalálozott. Egyrészt 2014 után Makaó kikerült a naptárból, másrészt az új autók túl drágának és nehezen vezethetően bizonyultak a beugrani vágyó pilóták számára. Sőt, nem is nagyon volt belőlük felesleg. Idén viszont négyen is beneveztek a városi derbire.

Az RC Motorsportnál - és most erősödjön a taps - régi jó ismerősünk, a makaói Mak Ka Lok veszi át Filipe de Souza helyet a Lada Vestában. Utóbbi szeretett volna hazai pályán is indulni, ám a Makaó GP szabályai tiltják, hogy egy versenyző két bajnokságba is benevezzen, Souza pedig végül a CTM Makaó Túraautó Kupát választott. Az 52 éves Mak Ka Lok 2011 és 2014 között összesen 12 WTCC versenyen indult, legjobb eredménye pedig egy 13. hely.

A Campos Racingnél eközben két "zsír-újonc" debütál, akikről még a legalaposabb statisztikai oldalak sem tudnak előbányászni semmit, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy a két hongkongi úriembert Wong Po Wah-nak valamint Chan Kin Pongnak hívják, és mindketten Chevrolet-vel indulnak.