Még nem biztos Monteiro indulása

shadow

Ahogy azt korábbi cikkeinkben is jeleztük, egy fontos orvosi vizsgálat még hátra van a Túraautó Világbajnokság éllovasa számára, és csak azt követően jelentheti ki 100%-os biztonsággal, hogy Tiago Monteiro ott lesz-e a hétvégi kínai WTCC-fordulón.

A korábbi F1-es versenyző szeptember elején szenvedett súlyos tesztbalesetet Barcelonában, miután az egyes kanyar előtt felmondta a szolgálatot a TC1-es Honda Civic fékrendszere. Heteken keresztül intenzív osztályon kezelték, néhány vérrög és egy komolyabb nyaki terhelés miatt pedig sérülései nem álltak messze az életveszélyestől.

Ám úgy tűnik, a Teremtőnek még tervei vannak a portugál versenyzővel, hiszen nem csak túlélte a becsapódást, de orvosai szerint nincs olyan sérülése, ami idővel ne tudna teljes mértékben helyrejönni.

A hangsúly azonban az "idővel" szón van, Monteirónak ugyanis mindössze néhány napja maradt a ningbói WTCC-hétvégéig.

"Az orvosaim ez elejétől kezdve biztosak volt abban, nincs olyan sérülésem, amely maradandó lenne. Az idegeket érintő összenyomódás, amely miatt most problémám van a szemeimmel, csak időszakos. A kérdés csak az, mennyi az az idő. Még Barcelonában voltam, amikor megnyugtattak, a fájdalom és az összes többi probléma el fog múlni, csak idő kérdése" - mondta Monteiro.

"Én azonban azt válaszoltam, nekem nincs sok időm, másfél hónap múlva ugyanis versenyem lesz, és fel kell rá készülnöm. Némelyek azt mondták: "majd meglátjuk", mások viszont úgy látták, lehet esély rá, hogy elinduljak Kínában."

A kezdeti ijedtség után kellemes meglepetések vártak a Honda pilótájára, az első néhány nap során ugyanis a vártánál is nagyobb haladást ért el.

"Nagyon meggyőző volt, hogy az első 4-5 napban milyen szépen gyógyultak a sérüléseim. Persze ez veszélyes is lehet, mert az ember ilyenkor többet akar, mint amennyit szabadna, de 10 nap múlva Kína, és ott akarok lenni. Az egész csapat mögöttem áll, és mindenben segítenek. Az orvosaim, a fizioterapeutám, a családom, mindenki egy célt tart a szeme előtt. Ez egy versenyfutás az idővel."

Már nincs messze a pillanat, amikor meg kell hozni a végső döntést Kínával kapcsolatban, és egyelőre még nem egyértelmű, mi lesz a hétvégén.

"Egyre közelebb vagyunk ahhoz a ponthoz, amikor a testem megadja a végső választ, hogy versenyezhetek-e vagy sem. Az orvosok kezében van a dolog. Ha nem biztonságos, nem engednek majd autóba ülni. Ha fennáll a kockázat, hogy nem épültem fel eléggé ahhoz, hogy a testem elviseljen egy esetleges újabb balesetet, akkor nem engednek rajthoz állni, és ez érthető is. De természetesen a lelkem mélyén hiszem, hogy ott lehetek" - zárta Monteiro.

A portugál döntését nagyban nehezíti, hogy 12 pont előnnyel vezeti az összetettet, és az autó eddig teljesítményét ismerve jó esély van rá, hogy idén világbajnok legyen. Ha kénytelen lenne kihagyni Kínát, azzal 15-25 pontos hátrányba kerülhetne (a realitásokat és nem a lehetségesen megszerezhető pontokat nézve), ami három fordulóval a vége előtt nem behozhatatlan, de nem is könnyű feladat. Ám ha egy maradandó károsodást kockáztat, akkor nincs annyi világbajnoki cím, amennyiért megérné.