Michelisz: ezért előztem ott és akkor Bennanit

shadow

A múlt hétvégi monzai WTCC hétvége legnagyobb port kavaró eseményére (legalábbis ami a magyar közvéleményt illeti) már a nyitó futam harmadik körében sor került, amikor a második helyen haladó Michelisz Norbi megpróbálta megelőzni Mehdi Bennanit.

A magyar pilóta már a kör elején is szorongatta marokkói riválisát, aki végül az utolsó kanyarban, a Parabolica bejáratánál látványosan nyitva hagyta a belső ívet. A hondás versenyző azonnal lecsapott a kínálkozó lehetőségre, befékezett a Citroen mellé, ám Bennani úgy húzta rá a kocsit, mintha ott sem lett volna.

A két autó összeütközött, és mindketten azonnal kiesetek. Micheliszt érthetően felbosszantotta az eset, mivel a szabályok értelmében ellenfelének helyet kellett volna hagynia, ha már engedte, hogy mellé kerüljön. A marokkói mindenféle furcsa magyarázattal állt elő, például, hogy szerinte Norbi elfékezte magát, és azért ütköztek össze, ám végül nagy nehezen elismerte hibáját.

Abban szinte minden véleményt formáló néző egyetértett, hogy az ütközésért Bennani a felelős, ám egyesek szerint Norbi türelmetlen volt, és "tudhatta volna", hogy Bennani nem szokott helyet hagyni. Kíváncsi voltam, Ő utólag hogyan látja a helyzetet, és miként értékeli az akkor meghozott döntést?

Miért döntöttél úgy, hogy Bennani híre ellenére ott és akkor próbálkozol?

"Amikor adódik egy ilyen tökéletes lehetőség, azt egyszerűen nem lehet veszni hagyni, főleg, ha az első helyről van szó, ami hét ponttal többet jelent, mint a második. Különösen egy annyira szoros évben, mint az idei. Simán elképzelhető, hogy a végén hét pontnál kevesebb jelenti majd a különbséget, és akkor milyen érzés lenne arra gondolni, hogy az elején egy ilyen szituációban meg sem próbáltam" - kezdte Norbi a WTCC Blognak.

"Hozzá kell tenni, hogy nem minden helyzet alakul így, és ezt előre nem lehet tudni. Bennani tárva-nyitva hagyta az ajtót, sőt, még egy kicsit balra is mozdult. Teljesen tiszta szituáció volt, és érthetetlen az azt követő magatartása. De ettől még egy ilyen lehetőséget nem szabad csak úgy otthagyni."

michelisz_arc_mar_17

Néhányan felvetették, hogy talán várhattál volna az előzéssel...

"Ha ott nem próbálom meg megelőzni Bennanit, Tom Chilton szinte biztosan felért volna rám, és amikor az embernek egyszerre előre és hátra is figyelnie kell, már sokkal nehezebb alaposan előkészíteni egy előzést. Például, ha az egyenesben belülre megyek Bennanival, azzal Chilton számára felkínálom a külső ívet."

"És még egy fontos dolog: az első néhány körben gyorsabb voltam, mint Bennani, de nincs rá garancia, hogy ez a különbség a futam végéig fennmarad. Az edzéseken volt pár defekt, úgyhogy viszonylag konzervatív guminyomással mentünk, ami azt jelenti, hogy az ideálisnál valamivel magasabbal. Ám ahogy a verseny halad előre, ez túl magassá válthat, ami lassuláshoz vezethet a futam második felében. Akkor kell menni, amikor gyorsabb vagy a másiknál, mert sosem lehet biztosan tudni, meddig tart ki a tempóelőny."

"De ami a legfontosabb: ez egy teljesen egyértelmű szituáció volt. Bennani nem védekezett, nyitva hagyta a belső ívet. Nem egy kockázatos manővert vállaltam be, hanem egy teljesen tiszta szitut. Ha akkor nem támadok, akkor akár udvariasan haza is kísérhettem volna."

Egy előzési kísérletnél figyelembe veszed, hogy ki mellett próbálsz elmenni? Hogy milyen emlékeid vannak vele kapcsolatban?

"Igen, nagyon is figyelembe veszem, hogy éppen ki az ellenfél, és milyen tapasztalatom van vele a múltból. A harmadik kör elején például volt lehetőségem az első kanyarban külső ívre bemenni Bennani mellé, csak egy picivel később kellett volna fékeznem. De eszembe nem jutott volna bevállalni, hiszen pontosan tudom, ő az a fajta versenyző, aki garantáltan nem hagyott volna helyet. Ám nem a marokkói az egyetlen, aki mellett külső íven nem szívesen próbálkozom, mondjuk Tom Coronel esetében sem hagynám ott az autóm. Rob Huff például nagyon kemény pilóta, mégis vele megpróbálnám, mert kifejezetten korrekt."

"De hogy őszinte legyek, ha az első helyről lenne szó, és valaki külső íven támadna, arra még én is rázárnám az ajtót. Nagyon nem mindegy, mekkora a tét. Bennaniról tudom, hogy ő a hetedik hely esetében sem hagyna helyet. Számomra az más szituáció, de a győzelem megszerzéséért minden eszközt meg kell ragadni. Viszont a Parabolicában történt eset egészen más, ott belső ívre kerültem, mert Bennani nem védekezett, ilyenkor nem lehet kérdés, hogy helyet kell hagyni" - zárta Norbi.