Michelisz Norbi: nem is akarok keményebb lenni

shadow

Hiába a világbajnoki második helyezés, a WTCC-ben elért nyolc futamgyőzelem, 37 dobogó és hat pole pozíció, a 10 millió szakértő országában még mindig akadnak olyanok, akik szerint az a baj Michelisz Norbival, hogy nem elég kemény, nem vállal elegendő test-test elleni csatát a pályán.

Olyan véleményt is hallottam már (egyébként rosszindulat vagy lehúzás nélkül), hogy Norbi valójában nem is igazi túraautós, hiszen ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik elsősorban "vállal" igyekeznek helyet csinálni maguknak a pályán, ellenfeleiket pedig leszorítják az aszfaltról, ha sikerült melléjük kerülnie.

Legutóbbi beszélgetésünkben fel is merült ez a téma, és a Hyundai gyári versenyzője ismét elmondta, bár mindenkinek szíve joga úgy látni őt, ahogy jónak tartja, ő nem tervez változtatni a stílusán. És nem dacból, hanem saját jól felfogott érdekéből.

"Hozzám is eljutnak azok a vélemények, hogy "az a baj a Michelisszel, hogy nem elég bevállalós", meg hogy lehetnék keményebb. Tiszteletben tartom az emberek véleményét, és azt is megértem, hogy aki szereti a túraautózást, az nem takarja el a szemét, amikor két autó összekoccan, vagy leszorítja egymást a pályáról, éppen ezért néhányan talán szívesen látnának több hasonló esetet tőlem is. Elképzelhetőnek tartom, hogy én inkább ralisnak vagy GT-versenyzőnek születtem, hiszen nem vonz a folyamatos kontakt keresés, és nem is tartom kifizetődőnek" - mondta Norbi a WTC Blognak.

Norbi kifejtette, nem azért nem megy bele több csínybe, mert félti az autóját, az egészségét vagy egyszerűen csak nem elég bátor, és ezen a mentalitásán nem is tervez változtatni.

"Nem akarok ennél keményebb lenni a pályán, és ennek rendkívül egyszerű oka van: nem úgy látom, hogy ez lenne a legkifizetődőbb és leghatékonyabb versenyzési stílus. Tapasztalatom szerint a kifejezetten kemény, lökdösődős típusú versenyzők sem annak köszönhetően lettek bajnokok, hogy rendszeresen kitették az ellenfeleiket a pályáról. Én úgy látom, hogy a túraautózásban nem csak ezzel a stílussal lehet érvényesülni, és hogy őszinte legyek, én így élvezem igazán ezt a sportot."

Norbi eredményeit ismerve nehéz lenne kételkedni a szavaiban, ráadásul - bár sosem voltam memóriabajnok - nem jut eszembe olyan szezon, amit azzal az érzéssel zártam, hogy "ejj, Norbi, ha itt, meg itt, meg itt kicsit keményebb lettél volna, most előrébb lennél az összetettben..." Arról nem is beszélve, hogy a WTCC sosem a következetes felügyelői döntésekről volt híres, így meglehetősen nehéz előre belőni, meddig mehet el az ember büntetlenül a keménységben.

De ami a legfontosabb: az elmúlt néhány év alapján Norbinak inkább több szerencsére, mint keménységre lenne szüksége. Ha valaki agresszívebben szeret túraautózni, lelke rajta. Norbi már bizonyította, hogy neki anélkül is megy...