Monteiro: ezért kellett Huffnak mennie

shadow

Bár hivatalos bejelentés továbbra sem történt, WTCC-s körökben kész tény, hogy Rob Huff 2017-ben már nem lesz a Honda gyári versenyzője, a suttogó pletykák szerint ehelyett visszatér a Münnich Motorsporthoz, ahol egy Citroen C-Elysée-vel próbál meg harcba szállni a világbajnoki címért.

A korábbi Chevrolet, SEAT és Lada pilóta egyetlen évet töltött a japán márkánál, miután tavaly szerződtették a távozó Gabriele Tarquini helyére. A 2016-os szezont hivatalosan egy győzelemmel és hat dobogóval zárta, ám tudjuk, a marrakeshi főfutamot is ő nyerte, csak később a Hondákat kizárták a szabálytalannak ítélt padlólemez miatt.

Huff az összetettben a hatodik helyen zárt, azaz mindkét márkatársa előtte végzett. Nem állíthatjuk, hogy gyenge szezonja volt, de kimagasló teljesítményt sem sikerült nyújtania.

A WTCC Blog olvasói között általános meglepettséget okozott az angol távozásának híre, és elég sok kérdés érkezett hozzánk az okokkal kapcsolatban. Az általunk tudott információk viszont bizalmasak voltak, így azokat nem oszthattuk meg a nyilvánossággal. Megtette viszont helyettünk Tiago Monteiro.

"Nem lehet egy okot kiemelni, sok tényező áll a háttérben. Szerintem Rob egy nagyon gyors versenyző, de igazából sem technikai, sem más szempontból nem hozott sok újat a csapathoz. Többet vártunk egy korábbi világbajnoktól, valakitől, aki Chevrolet-vel és SEAT-tal is versenyzett azelőtt. Arra számítottunk, hogy többet profitálunk majd a tapasztalatából" - mondta Monteiro az Autosportnak.

Ám ez csak a kazetta A oldala, Huffy ugyanis a hírek szerint nem tudott igazán beilleszkedni a Hondánál, és nem vette át a japánokra annyira jellemző csapatban történő gondolkodásmódot.

"Ami a környezetet és a csapatszellemet illeti, szerint mentálisan nem passzolt igazán a Hondához és a JAS-hoz. Nagy probléma ennek ellenére sosem volt, de nem sikerült úgy alkalmazkodnia a csapatjátékhoz, mint amennyire kellett volna. Kétségtelen tény, Norbival régóta ismerjük egymást, és talán nehéz volt megtalálnia a helyét ebben a kapcsolatban. A vérmérséklete néha okozott némi feszültséget, de ennek ellenére engem is meglepett, hogy nem hosszabbítottak vele szerződést."

A Honda várhatóan január végén jelenti be 2017-es pilótafelállását. A hírek szerint Tiago Monteiro és Michelisz Norbi marad, Huffy helyét pedig egy japán pilóta, talán Ryo Michigami veheti át.