Monteiro nem indulhat Kínában!!!

shadow

Bekövetkezett, amitől sokan tartottunk, és amit senki sem kívánt: Tiago Monteiro, a Túraautó Világbajnokság jelenlegi listavezetője nem állhat rajthoz a hétvégi kínai WTCC fordulón, mivel az orvosok szerint túlságosan nagy kockázatot vállalna a barcelonai tesztbaleset után.

A portugál versenyző egy hónapja egy fékhiba miatt törte össze magát a katalán körön, és bár orvosaival és edzőjével mindent megtett, hogy felkészüljön a ningbói versenyre, a dokik úgy döntöttek, a szervezete még nem áll készen a visszatérésre.

A Honda természetesen gondoskodik az utánpótlásról, Monteiro autóját korábbi csapattársa és jó barátja, Gabriele Tarquini vezeti majd Kínában. Az olasz idén a Hyundai TCR autójának fejlesztésén dolgozott, és az i30N az első futamán egyből győzni tudott (pont Tarquinivel) a Nemzetközi Sorozatban.

A 2009-es világbajnok első számú feladata valószínűleg az lesz, hogy hozzájáruljon a Honda sikeréhez a gyártók világbajnokságában, illetve amennyire lehet, segítse az összetettben harmadik helyen álló Michelisz Norbit.

"Hihetetlenül csalódott vagyok, hogy nem lehetek ott Kínában. Csapatként óriási munkát végeztünk, hogy ott legyünk a bajnokság élén, és ez az egész most nagyon visszavet bennünket. Sajnos az emberi testnek is megvannak a maga korlátai, és bár az orvosi csapat kiváló munkát végzett, több időre van szükségem. Innentől arra összpontosítok, hogy a lehető legjobb állapotba kerüljek Motegire, és folytassam a harcot a világbajnoki címért" - mondta Monteiro.

"Hatalmas köszönet Gabrielének, aki egy igazi barát, és nagyszerű csapattárs volt éveken keresztül a WTCC-ben. Nincs más, akit szívesebben látnék az autóban."

Az 55 éves Targuini utoljára a 2016-os katari versenyen indult a WTCC-ben, ahol a Lada Vestával megnyerte a nyitó futamot. A visszatérésnek örül, a körülményeknek természetesen nem.

"Boldog vagyok, hogy visszatérhetek a Castron Honda csapathoz, bár ennél vidámabb körülményekre vágytam. Tiago egy fantasztikus versenyző, és megérdemelte, hogy ott legyen a bajnokság élén. Nagyon szomorú, hogy ki kell hagynia egy fordulót. Mindent megteszek majd Tiagoért. Remélem a korábbi hondás tapasztalatom, és az új versenypálya kiegyenlítő ereje elég lesz ahhoz, hogy jó eredményeket érjek el" - fogalmazott Tarquini,

Az olasz veterán 2013 és 2015 között versenyzett a Honda színeiben, és az első szezonban második lett Yvan Muller mögött. Összesen három futamot nyert meg a japán alakulat színeiben, majd 2016 telén lecserélték őt Rob Huffra.

Monteiro előnye jelenleg 12 pont a volvós Thed Björkkel, és 29 Michelisz Norbival szemben. Egy hétvégén maximum 60 pontot lehet szerezni, tehát ha nincs oltári nagy szerencséje, a portugál könnyen 20-25 pontos hátrányba kerülhet az utolsó három forduló előtt.