Shedden: nem akárki nyer háromszor a BTCC-ben

shadow

A három hét múlva rajtoló Túraautó Világkupa egyik legérdekesebb indulója Gordon Shedden lesz. Egy versenyző, akik háromszor nyerte meg a világ egyik legrangosabb túraautó bajnokságát, a BTCC-t, ám aki minimális TCR-es tapasztalattal rendelkezik, és a pályák jelentős részét sem ismeri.

A 2018-as évad egyik legizgalmasabb kérdése az ő teljesítménye lesz. Egy kétségtelenül ragyogó képességű túraautó vajon mire lehet képest egy ismeretlen bajnokságban, nagyrészt ismeretlen helyszíneken?

Shedden 2006 óta a Honda hivatalos pilótája volt Nagy-Britanniában, a WTCR-be viszont nem a japánokkal lép fel. Idén szerződést kínált neki az Audi, ami elég vonzó volt ahhoz, hogy 12 év után elköszönjön a Hondától, és 2018-ban már a németek gyári pilótájaként indul a TCR International címvédője, Jean-Karl Vernay oldalán a WRT csapat színeiben.

"Azt hiszem, én leszek az ismeretlen tényező, akiről az emberek keveset tudnak. A többiek versenyeztek egymással a WTCC-ben vagy a TCR International-ben, és tudják, kitől mire számíthatnak. Rólam viszont talán senki nem tud semmi" - mondta Shedden, aki úgy döntött, segít kicsit az ellenfeleknek.

"Alapos versenyző vagyok, aki mindig elvégzi a szükséges munkát. 11 év tapasztalatom van a brit túraautó bajnokságban, amely kétségtelenül a világ egyik legkeményebb túraautó sorozata. Csak olyan ember nyerhet ott háromszor, aki tudja, hogyan kell vezetni egy túraautót."

A WTCR 2018-as naptárából Shedden mindössze két helyszínt ismer, ám emiatt nem aggódik, sőt van erre egy jó elmélete is.

"A szimulátorokkal ma ez már könnyebb dolog, de kétségtelen, összesen két pályán versenyeztem már - Zandvoortban és Makaón -  úgyhogy lesz mit tanulnom. Viszont szilárdan hiszem, hogy minden pálya jobb és balkanyarok összessége, úgyhogy ha elvégzed a munkád, és úgy készülsz fel, mint egy profi versenyző, akkor nem leszel hátrányban" - zárta Shedden.

A brit versenyző tavaly rajthoz állt a TCR IS dubai állomásán, ahol egyből megszerezte a pole pozíciót, és az első futamon második lett.