Tarquini távozása és Bári Gergő is lendített Monteirón

shadow

Tiago Monteiro a mutatott teljesítmény és az elért eredmény alapján is pályafutása legjobb évét futotta tavaly a WTCC-ben, a portugál pilóta versenyképes volt az időmérőkön, elért egy pole pozíciót, szerzett két győzelmet, amiből egyet főfutamon, és az összetettben legjobb hondásként felállhatott a dobogóra.

Persze mi magyarok nagyon jól emlékszünk, hogy az utóbbihoz kellett némi baráti segítség a visszavonuló Yvan Mullertől, de ettől még el kell ismerni, Monteiro 2016-ban remek formában versenyzett, és nagyon elkapta a fonalat.

Egy portugál lap fel is tette neki a kérdést, minek köszönhető, hogy a tavalyi év ennyire jól sikerült, milyen tényezők állnak nagy feltámadás hátterében?

"Nekem is sok elméletem van erre" - mondta nevetve Monteiro az Autosportnak. "Van egy, ami a Hondához kötődik. Gabriele Tarquini távozása rákényszerített, hogy én legyek a vezér a csapaton belül, és még inkább hatással legyek az irányra. Nem mintha addig csak kényelmesen ücsörögtem volna. Mindig éles küzdelem ment köztünk, de a tapasztalata és a karizmatikus személyisége miatt inkább Gabriele volt a vezéregyéniség."

"Inkább tudattalanul, de az ember ilyenkor könnyen hagyja magát vezetni. Bár erre előzetesen nem számítottam, de a távozása nagyobb szabadságot nyitott meg számomra a Hondánál, és arra ösztönzött, hogy többet dolgozzak magamért. Ez fontos és jó változás volt."

"Aztán az idei évre új versenymérnököm is lett, aki szintén rákényszerített, hogy minden korábbinál alaposabban foglalkozzak a részletekkel. Sok tényező együtt segített abban, hogy átlépjem a határaimat, és folyamatosan a képességeim legjavát tudjam nyújtani."

A portugál azt is elmondta, a jó barátság ellenére komoly különbségek voltak közte és az olasz veterán között, ezért élvezte, hogy idén nagyon szerepet kapott a JAS-tól és a Hondától.

"Az elmúlt évekhez képest 2016-ban nagy változás volt, hogy sokkal konkrétabban foglalkoztunk bizonyos kérdésekkel. Gabriele és én teljesen más rendszerben dolgozunk, különösen ha a fejlesztésről van szó. Én sokkal jobban szeretek gyorsan a konkrét feladattal foglalkozni, míg Gabriele inkább messzebbről közelít, ami néha nagyon hasznos. Ám ha nincs tengernyi napod a tesztelésre, nem vesztegetheted az időt, és korábban volt olyanra példa, hogy kicsit elvesztünk a helyes irány keresése közben."

Tarquini_Monteiro_vr_16

"Ami engem illet, én sokkal élesebben határozom meg a feladatot, és így kevesebb időt veszítünk. De ami ennél is fontosabb, a folytamat végén jöttek az eredmények, és ez nagy önbizalmat adott. Szerintem a csapatnak is tetszett az én hozzáállásom."

"Eleinte kicsit elveszettnek éreztem magam Tarquini nélkül, voltak bennem kétségek, mert korábban nagyon erősen támaszkodtam rá. De ez normális, és rengeteg információt megosztottunk egymással. Ám mivel Micheliszben és Huffban már bíztam ennyire, a magam útját kellett járnom.

A télen alaposan átalakult a Honda csapata, a korábbi versenymérnökök egytől-egyik távoztak, és leigazolták az RML korábbi szakemberét, Duncan Laycockot is, aki a technikai részleg összefogásáért felet. Ráadásul érkezett egy korábbi világbajnok is, Rob Huff személyében.

"Létezett egy előzetes vélekedés, amely arról szólt, hogy Huff majd jól agyonver engem és Norbit, úgyhogy fontos volt számomra, hogy az első pillanattól kezdve bizonyítsak. De ez nem arról szólt, hogy megmutassuk, ki a főnök. Szerintem mindhármunknak megvoltak a pillanatai, és egyikünk sem bizonyult dominánsnak."

A Honda valószínűleg január végén jelenti be 2017-es felállását, és a várakozások szerint Michelisz Norbi mellett Monteiro is marad, Huff helyét pedig egy japán versenyző veheti át. Ennek okairól is beszélt Monteiro.